Bli medlem i vår kundeklubb og få inspirasjon til ditt prosjekt!
Varemerker

Pipa er motoren i den brennende peisen

Pipa, eller skorsteinen om du vil, har en sentral funksjon for peisen. Det er derfor viktig at den er korrekt installert og fungerer optimalt. Bare på den måten får du utnyttet pipen ordentlig. 

Pipa er motoren til peisen
Pipa spiller en stor rolle for å lykkes med en god peisopplevelse. Pipa sikrer en fullstendig og miljøvennlig forbrenning. Pipas viktigste funksjon er å suge inn tilstrekkelig med luft til peisen for at du skal få en god forbrenningsprosess. . 

Om pipa ikke passer til peisen din får du et dårlig trekk som kommer til å skape problemer når du fyrer. Det blir røyk i rommet, dårlig forbrenning og røykutvikling som kan plage naboene.

Skorsteinen må være
- Passe høy
- Godt isolert (slik at røyken ikke kjøles ned og skaper tjæresot som igjen kan forårsake pipebrann)
- Tett (sjekk pakning og rens døren)


Hvordan få et godt trekk i pipa
Trekket i skorsteinen skyldes forskjellen i temperatur mellom luft og røyk inne i skorsteinen og utetemperaturen. På grunn av temperaturforskjellen vil det oppstå en oppadgående luftstrøm og den blir sterkere jo høyere pipa er og jo bedre den er isolert. 

Derfor kan det være en fordel å installere en skorstein som er lettere å varme opp og som har god isolasjon slik at den holder på varmen bedre enn en pipe laget kun av murstein. Det ideelle skorsteinstrekket er mellom 12-15 pascal (Pa), men trykket varierer gjennom året. Det er høyest om vinteren og lavest om sommeren. Utkastet endres også gjennom hele forbrenningsprosessen. 

Vedovnen er avhengig av pipa
For å få mest mulig ut av peisovnen din, er det viktig at pipa fungerer som den skal. Det er viktig å ta hensyn til høyden på skorsteinen når du plasserer en vedovn og en pipe i huset ditt. Hvis huset ditt er omgitt av høye trær eller bygninger, vil det også spille en rolle i å bestemme høyden på skorsteinen. Vinden spiller også en rolle da den kan øke eller redusere trekket. 

Det er en fare for at røyk presses opp igjen i pipa og inn i huset ditt, spesielt hvis skorsteinen ikke er høyere enn mønet eller hvis det er høye trær i nærheten. I disse tilfellene kan det være lurt å feste en aspirator eller en røykrørsvifte til pipen slik at de forhindrer vinden i å blåse nedover skorsteinen.    

Hvis du har en veldig stor skorstein, kan det være nyttig å installere et spjeld i røykrøret. På denne måten kan du justere trekket i skorsteinen og du får en optimal forbrenning. Et for sterkt skorsteinstrekk kan avgi plystrelyder fra peisovnen og dette kan føre til for sterk forbrenning. 


Skorsteinen må
- Fjerne røyken bort fra peisovnen og lede den ut.
- Lede vekk røyken slik at den ikke er til sjenanse for naboer.
- Ha tilstrekkelig med trekk av luft inn i peisen slik at forbrenningen er ren.

Har du problemer med peisovnen?
Hvis det er vanskelig å fyre eller om det kommer røyk inn i rommet når du åpner peisdøren, er det mye mulig at peisovnen din ikke oppfyller alle krav. 

Et utfordrende aspekt i dette er at nybygde hus er mye bedre isolert nå enn for bare 10 år siden. Nybygg er ofte lavenergihus med ventilasjonanlegg og store avtrekkshetter som konkurrerer med pipa om luften i huset. 

Mulige løsninger på dårlig trekk
- Forleng pipa
- Gjør mer plass rundt pipen ved å hugge ned høye trær
- Isolere og tette sprekker i pipen
- Riktig opptenning slik at temperaturen siger raskt
- Installere en roterende røykgassvifte – en sugemotor
- Installere et "røyksug" på pipa
- Du kan alltid spørre feieren eller kontakte din forhandler om du har problemer med pipa

 

Meld inn retur & reklamasjon

Les mer her
https://www.bauhaus.no/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Bli med i BAUHAUS Premium

Kundeklubben som gir deg tilbud, service og inspirasjon

Avslutt
Legg til i favoritter

Legg til i favoritter

Ved å legge til produkter i favoritter, kan du enkelt få en oversikt over valgte produkter.

Logg inn eller Registrer

Loading…