Akkurat nå! Fri frakt på bestillinger over 3 000 kr! Les vilkår her.

 
Hvordan velge riktig jord? 

Siden ulike planter har ulike behov bør vi sørge for å gi dem et miljø de trives i. Et lite frø som skal sås har ikke samme behov som et stort tre som skal plantes, og ulike jordtyper har ulike egenskaper. Derfor er det viktig å velge en jord av god kvalitet som er tilpasset typen plante som skal plantes. Jorden vår er produsert med forskjellig struktur og pH-verdi for å gi de rette forholdene for deres spesifikke formål.


Struktur
Med struktur menes jordens struktur. Strukturen kan til en viss grad bestemmes av størrelsen på jordpartiklene og hvordan de er knyttet til hverandre. Jordstrukturen er viktig for at planter skal trives og kunne vokse godt. I en god jordstruktur er det nok hulrom mellom jordpartiklene til å kunne holde både vann og oksygen til plantens røtter. Hvis det er for mange hulrom, tørker jorda raskt ut. Hvis det i stedet er for få hulrom og jorda er for kompakt, har planterøttene vanskelig for å ta opp nok næring og vann og dermed vanskelig å utvikle seg.

Ledningsevne
Konduktivitetstallet indikerer ledningsevnen til jorden. Et høyere tall indikerer at jorda inneholder en høyere mengde næringsstoffer. Styringsnummeret forteller altså hvor mye næringsstoffer som er oppløst i jorda og hvor lett de kan tas opp av plantene. Konduktiviteten måles vanligvis i mS/cm og en god plantejord har en ledningsevne på mellom 20-50 mS/cm. En såjord bør inneholde lite næringsstoffer og har derfor lav ledningsevne, mens en plantejord bør være mer gjødslet og da ha høyere ledningsevne.

pH-verdi
Jordens kjemiske surhet angis med et pH-tall og måles på en skala fra 1 til 14. Riktig pH-verdi i jorda gjør det lettere for plantene å ta opp næring fra den. De fleste hageplanter trives i en jord med en pH-verdi mellom 6 og 7.
Hvis jorda har høy pH-verdi (over 7), inneholder den sannsynligvis mye kalk. Dersom 100-jorda inneholder mye torv, vil den ha lav pH-verdi.

Tips!

Hvis pH-verdien i jorda stiger, vil du se at bladene på plantene blir lysere. Hvis du ønsker å påvirke surheten i jorda kan legge til kalk eller ugjødslet torv. Det er imidlertid lettere å heve pH-verdien for å gjøre en sur jord basisk enn det er å senke pH-verdien for å gjøre en alkalisk jord sur. Da kan løsningen i stedet være å velge en spesiell jord som er tilpasset planter som trives i sur jord.

Eksempler på planter som trives i sur jord:
• Azalea
• Blåbær
• Gardenia
• Kamelia
• Tyttebær
• Røsslyng
• Magnolia
• Lerkespore
• Rhododendron
• Trollhassel

Hva bør du huske på når du velger jord?
En grov retningslinje er at en liten plante skal ha en jord med fin struktur og lavt næringsinnhold. Dette gjelder også for såing av frø og planting av stiklinger. Motsatt trives en stor plante i en grovere jord som har høyere næringsinnhold.

For å gjøre det enklere for deg å velge riktig jord, har vi satt sammen en liten jordveiledning hvor vi går gjennom følgende jordtyper:

Så vad bör man tänka på när det gäller valet av jord?
En grov riktlinje är att en liten växt ska ha en jord med fin struktur och låg näringshalt. Det gäller även vid sådd av frön och sättning av sticklingar. Motsatt gäller att en stor växt trivs i en grövre jord som håller högre näringshalt.

För att göra det enklare för dig att välja rätt jord har vi satt ihop en liten jordguide där vi går igenom följande jordsorter:

1. Trädgårdsjord
2. Planteringsjord
3. Gräsmattedress
4. Täckbark
5. Specialjordar
6. KRAV-certifierad jord
 
 

Meld inn retur & reklamasjon

Les mer her

Bli med i BAUHAUS Premium

Kundeklubben som gir deg tilbud, service og inspirasjon

Avslutt
Legg til i favoritter

Legg til i favoritter

Ved å legge til produkter i favoritter, kan du enkelt få en oversikt over valgte produkter.

Logg inn eller Registrer