Akkurat nå! Fri frakt på bestillinger over 3 000 kr! Les vilkår her.

Hvilket treslag skal du velge til vedovnen?
Du kan bruke alle typer ved i peisovnen din, men før du velger hvilken type du skal benytte, er det lurt å tenke gjennom hva du ønsker av veden og peisovnen din.
Er peisovnen den primære varmekilden i hjemmet ditt eller bruker du den til å skape en hyggelig og koselig stemning og atmosfære? Det kan påvirke hvilken tresort som er best for deg.

Hvilken trsort bør du velge?
Det finnes mange forskjellige treslag du kan bruke når du skal fyre i peisen. Som oftest brukes en av disse nevnte til ved: Bøk, Eik, Ask, Bjørk og ulike typer ved av løvtre.

Du kan bruke alle typer ved i peisovnen din. En kilo ved vil avgi like mye varme uansett hvilket treslag du har valgt. Men vekten på treslaget varierer per kubikkmeter. Jo tyngre treslag, jo høyere fyringsverdi (forutsatt at fuktinnholdet i veden er det samme).

Det betyr at du får mer ut av et bøktre, som tilhører de tyngre treslagene, enn du får ut av samme mengde furu, som tilhører de lettere treslagene. Du må oftere legge på mer ved i peisen hvis du bruker de lettere vedtypene. Prisen er ofte knyttet til oppvarmingsverdien. Jo tyngre ved, jo dyrere blir det.

Du kan ikke bruke disse materialene når du fyrer
Husk at materialer som eggebrett, aviser, sponplater og EUR-paller inneholder alle giftige stoffer som frigjøres når de brenner. Selv små mengder er skadelige for mennesker. Vær snill mot naturen og naboene. Røyken fra pipa vil avsløre om du brenner upassende eller ulovlige materialer eller ikke. Røyken skal være hvit eller gjennomsiktig når den stiger opp. Tykk, mørk og stinkende røyk er skadelig for naturen og til sjenanse for naboene dine. Bruk alltid tørr ved når du brenner.

Skal du velge tyngre eller lettere tresorter?
Det er fordeler og ulemper med begge typer treslag. Samtidig møter de ulike behov. De lettere tresortene er enkle å jobbe med og bruke ved brenning. Men du må legge mer ved til bålet oftere fordi veden brenner raskt.
Det finns fördelar och nackdelar med båda träslagen. Samtidigt möter de olika behov. De lättare träslagen är lätta att arbeta med och använda vid eldning. Men du kommer att behöva lägga till mer ved till elden oftare eftersom veden brinner snabbt.

Det kan vara svårare att elda med de tyngre träslagen eftersom veden avger gaser som måste tändas långsammare än de lättare träslagen. Men eldningsvärdet är större och veden kommer att hålla längre i braskaminen och avge värme under längre tid. Observera att du bör undvika att använda ved med kåda (till exempel granar) i öppna eldstäder – det sprattlar när det brinner.

Vilka behov ska din ved tillgodose?
Ditt val av trä bör matcha dina behov. Om du använder din braskamin för att skapa en mysig atmosfär är de lättare och billigare vedslagen ett bra alternativ. Men du ska tänka på att de lättare träslagen tar mer förvaringsutrymme än de tyngre träslagen.

Om din braskamin är en primär uppvärmningskälla i ditt hem är det en bra idé att använda de tyngre träslagen. De är ofta dyrare i inköp, men värmevärdet är motsvarande högre.

TIPS – använd både en lättare och en tyngre träslag
Det kan vara en bra idé att köpa både en lättare och en tyngre träslag. På så sätt kan du använda den lättare veden när du tänder brasan och efteråt kan du använda den tyngre veden så håller elden längre.

Vil du vite mer om de ulike tresortene?
Med denne korte beskrivelsen vil det være stor sjanse for at du kan finne ut hvilken tresort som vil dekke dine behov.

Blandet løvtre
Blandet løvtre består av lettere treslag med et tynt lag med bark. Det selges ofte som et rabattprodukt. Egnet til vedfyring for å skape en koselig atmosfære.

Bjørk
Bjørk er et middels hardt treslag med et tynt lag med bark og er lett å fyre opp. Bjørkeved kan både brukes i vedovner og russiske ovner med høy effektivitet, så vel som i åpne peiser.

Ask
Ask er et hardt treslag med et tynt lag med bark og er lett å fyre opp med (hvis det passer kan du også bruke et lettere ved). Passer til vedovner og bålpanner. Bra til langvarig oppvarming.

Bøk
Bøk er et hardt treslag med et tynt lag med bark. Det kan være vanskelig å fyre opp, så du bør bruke opptenning fra en lettere tresort når du fyrer. Passer til vedovner og bålpanner. Bra til langvarig oppvarming

Eik
Eik er et hardt treslag med et tykt lag med bark. Det kan være vanskelig å fyre med eik, derfor er det en fordel å bruke det sammen med lettere treslag. Brenner optimalt kun når det er mye trekk. 
 

Meld inn retur & reklamasjon

Les mer her
https://www.bauhaus.no/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Bli med i BAUHAUS Premium

Kundeklubben som gir deg tilbud, service og inspirasjon

Avslutt
Legg til i favoritter

Legg til i favoritter

Ved å legge til produkter i favoritter, kan du enkelt få en oversikt over valgte produkter.

Logg inn eller Registrer