Akkurat nå! Fri frakt på bestillinger over 3 000 kr! Les vilkår her.

Velg riktig trepellets til din pelletovn! 

Hvis du er den heldige eieren av en pelletsovn, er det noen fine ting å lære om trepellets. 

Vet du for eksempel hvilke pellets som brenner best? Eller hvordan du tester kvaliteten på pellets hjemme? Denne artikkelen gir deg svarene – og mye mer kunnskap om pellets generelt.

Hvordan lages trepellets?
Trepellets er laget av komprimert treflis og sagflis. Før treverket presses sammen til pellets varmes det opp til 70 grader. Ved denne temperaturen frigjør treverket lignin, som er et slags naturlig lim, som limer treverket sammen når det presses til pellets etterpå.

Trepellets består med andre ord kun av naturmateriale, med mindre annet bindemiddel er tilsatt eller om pellets er glassert med olje for å gjøre dem støvfrie.

God ​​trepellets gir CO2-nøytral forbrenning
Fordi bra trepellets består av rene materialer uten tilsetningsstoffer, er de en miljøvennlig varmekilde.

Trepellets frigjør kun mengden CO2 som allerede er absorbert i treet – noe som er den samme mengden som veden ville frigjort naturlig dersom den skulle brytes ned i naturen.

Trepellets sørger også for tørr forbrenning. Dette reduserer utslippet av røykgass, i motsetning til å brenne våt ved.

Hvilken type trepellets er best?
Det er viktig at du velger riktig type trepellets, da kvaliteten på pellets direkte påvirker ovnens effektivitet, støynivå og rengjøringsintervaller.

Trepellets kan lages av alle typer tre, men er oftest laget av gran, furu og eik – som alle er lyse tresorter. De fleste opplever at lysere trepellets brenner mer effektivt enn mørkere trepellets. Mørke trepellets har også en tendens til å ha en negativ innvirkning på støynivået.


Her er noen retningslinjer for god trepellets:
– De er lyse
– De er trefargede
– De er tørre
- De er 6 mm i diameter – disse har høyest varmeverdi og passer til alle ovner
- De har så få tilsetningsstoffer som mulig (helst ingen)
– De etterlater seg veldig lite slagg (avfall)
– De er kvalitetstestet av et autorisert testfirma
- De har en eller begge av følgende etiketter: ENplus kvalitet A1 og DINplus

Test kvaliteten på pellets hjemme

Slik gjør du det:

1: Se på pelletsen
De skal være lyse og med jevn trefarge. Hvis trepelletsene har mørke flekker i seg, kan det være et tegn på at de inneholder sammenpresset bark som ikke brenner godt. Ser du fargede flekker som er røde eller blå i treverket, kan det være et tegn på at treverket inneholder unaturlige materialer som maling, laminering og lignende. I så fall kan pelletsen være skadelig for forbrenningen. For å unngå dette anbefaler vi at du kjøper trepellets som er merket med ENplus kvalitet A1 eller DINplus.

2: Kjenn på pelletsen
Er de fuktige? Da bør du ikke brenne dem. Trepellets bør ha et maksimalt fuktighetsinnhold på 10 %, noe som betyr at de skal føles tørre når du holder dem i hånden.

3: Lukt på pelletsen
Pelletsen skal lukte tre – det gjelder også ved forbrenning.

4: Test for mulig innhold av flerebindemidler
Om du vil vite om pelletsene dine inneholder ekstra bindemidler, tester du det slik: Legg et par pellets i et glass vann. Hvis de løses opp etter noen minutter, er det stor sannsynlighet for at de ikke inneholder ekstra bindemidler.

Hva er fordelene med å fyre med pellets?

Det er mange fordeler med å fyre med pellets i en pelletsovn: det gjør forbrenningen enkel, jevn, miljøvennlig og sikrer høy brennverdi.

Ved å bruke trepellets får du mest mulig ut av veden, ettersom forbrenningen er langsom og stabil. Du får også en jevn romtemperatur.

Trepellets er den optimale måten å fyre på, fordi du får så mye varme som mulig ut av veden din, og minst mulig røyk fra pipa.

Alt du trenger å gjøre er å kjøpe riktig pellets til pelletsovnen din og holde pelletsbeholderen full.

Gjennomsnittlig forbruk av trepellets
Forbruket av pellets avhenger mye av hvor mye du fyrer og peisen du brenner i. Fyrer du mye kan du brenne en kilo pellets i timen – men igjen, det avhenger av innstillingen på ovnen. kvaliteten på pelletsen og hvilken type ovn du bruker. Det er imidlertid lurt å kjøpe pellets i større mengder – spesielt i høysesongen, hvor de fleste bruker pelletsovnene sine mange timer i døgnet.

Hvordan lagre trepellets
Pelletsen bør oppbevares på et tørt sted, hvor luftfuktigheten ikke overstiger 10 %. Oppbevaring av pellets på et fuktig sted eller et ekstremt kaldt sted vil påvirke deres evne til å brenne. Ideelt sett lagrer du pellets innendørs - for eksempel i en bod eller i et grovkjøkken. For å unngå at pellets går i stykker og blir til sagflis, vær forsiktig når du håndterer posene. Det er også en god idé å ha et lite antall pellets i nærheten av pelletsovnen, klar til å fylle i beholderen. Det finnes mange pene oppbevaringsløsninger for dette formålet.
 
 

Meld inn retur & reklamasjon

Les mer her

Bli med i BAUHAUS Premium

Kundeklubben som gir deg tilbud, service og inspirasjon

Avslutt
Legg til i favoritter

Legg til i favoritter

Ved å legge til produkter i favoritter, kan du enkelt få en oversikt over valgte produkter.

Logg inn eller Registrer