Bedriftskunde? Logg inn eller søk om å bli bedriftskunde her.

Effektivitet - Få mest mulig ut av varmen

Tørr ved
Det er viktig at du alltid bruker tørr ved i peisovnen din. Bruker du fuktig ved, oppnår du ikke maksimal effektivitet og varme – det er rett og slett bortkastede penger. Les mer om hvorfor du alltid bør bruke tørr ved og hvorfor dette er den mest miljøvennlige løsningen.


Hvordan får du mest mulig ut av veden
Effektiviteten til en vedovn er definert av hvor mye varme du får ut av veden din. Naturligvis vil du ha maksimal effektivitet fra veden du har brukt tid og penger på.

De viktigste faktorene for høy effektivitet er
- Fyre med tørr ved
- Fyre i en vedovn hvis design, struktur og teknologi er utviklet for å få mest mulig ut av veden
- Fyr opp i peisen på riktig måte


Optimalisere bruken av peisovnen
– Bruk tørr ved
Fyrer du med ved som har et fuktighetsinnhold over 18%, vil effekten til veden reduseres drastisk. Dette skjer på grunn av en ufullstendig forbrenning av vedens gasser og varmetap i skorsteinen. Vått tre reduserer rett og slett effektiviteten. Årsaken er at hvis veden er våt, vil mye av varmen brukes til å koke bort vanninnholdet i veden. Det betyr at varmen blir så svak at du ikke får mest mulig ut av veden din eller peisovnen din.

Når du fyrer opp med våt ved
– Du når ikke optimal temperatur og forbrenning i vedovnen din
– Gassene i veden brennes ikke
– Varmen du får fra veden din vil være minimal
– Energien vil forsvinne opp i pipa som røyk
– Du forurenser miljøet

Ved å fyre med tørr ved og ved å fyre riktig og ha riktig forbrenning, reduserer du varmetapet mest mulig.

Visste du?
1 kilo tørr ved (fuktighetsinnhold under 18%) inneholder 5,32 kWh energi, uavhengig av tresort. (Eneste unntak er bjørkebark og kvister, som slipper ut 20 % mer. (Kilde: Lars Myttings bok Massivträ)

I praksis vil 1 kilo ved slippe ut mindre, tilsvarende 3,5 kWh per kilo ved. Tapet oppstår på grunn av fuktinnholdet og fordi vedovnen ikke klarer å utnytte veden optimalt.


Det lønner seg ofte å kjøpe ny peisovn
Forskjellen på varmen du får fra en gammel og ny vedovn er stor. Gamle peisovner har vanligvis en virkningsgrad på ca 40-60 %, mens en ny peisovn har en virkningsgrad på ca 75-80 %. En peis kan ha så lite som 10-15 % virkningsgrad. (Kilde: Lars Myttings bok Solid Wood)

En moderne peisovn vil slippe ut halvparten så mange partikler som en gammel peisovn – takket være produsentenes produktutvikling. Tester fra Danmarks Teknologiske Institutt viser at partikkelutslippene har gått ned med 60 % de siste 10-12 årene. I tillegg er mengden ved som en moderne peisovn bruker 40-50 % mindre enn mengden brukt av en gammel peisovn.

Når du kjøper en moderne peisovn med automatisk styreenhet som regulerer lufttilførselen, er sjansen stor for at du får mest mulig ut av peisovnen din. Og du vil bruke mindre ved på denne måten. Forskjellen mellom optimal og ikke-optimal bruk av vedovnen din kan utgjøre en forskjell på 25-40 % i bruken av ved.

 
 

Meld inn retur & reklamasjon

Les mer her
https://www.bauhaus.no/media/wysiwyg/premium/bauhaus-premium-card.png

Bli med i BAUHAUS Premium

Kundeklubben som gir deg tilbud, service og inspirasjon

Avslutt
Legg til i favoritter

Legg til i favoritter

Ved å legge til produkter i favoritter, kan du enkelt få en oversikt over valgte produkter.

Logg inn eller Registrer