Laster inn

Filter by:

Filter
 1. Sandpapir 93 mm x 5 m korn 120 - Dragon
  Sandpapir 93 mm x 5 m korn 120 - Dragon
  5990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 2. Sandpapir 115 mm x 5 m korn 60 - Dragon
  Sandpapir 115 mm x 5 m korn 60 - Dragon
  5990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 3. Sandpapir 115 mm x 5 m korn 80 - Dragon
  Sandpapir 115 mm x 5 m korn 80 - Dragon
  5990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 4. Sandpapir 93 mm x 5 m korn 80 - Dragon
  Sandpapir 93 mm x 5 m korn 80 - Dragon
  5990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 5. Sandpapir 115 mm x 5 m korn 120 - Dragon
  Sandpapir 115 mm x 5 m korn 120 - Dragon
  5990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 6. Sandpapir 93 mm x 5 m korn 240 - Dragon
  Sandpapir 93 mm x 5 m korn 240 - Dragon
  5990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 7. Slipekloss 70x93 mm - Dragon
  Slipekloss 70x93 mm - Dragon
  2990
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
  Gi meg beskjed når produktet er tilbake på nettlager Klikk her
Bruk fallende rekkefølge

Dragon

Dragon er et skandinavisk selskap som produserer sandpapir, også kjent som slipepapir eller pussepapir.

Med produksjonsanlegg nær grensen til Tyskland er utgangspunktet godt for leveranser både sørover og nordover i Europa. 80 % av produksjonen til dette danske firmaet går til eksport.

Enorme «jumboruller» med sandpapir fraktes ut med skip fra produksjonsanleggene for å tilklippes i de aktuelle mottakerlandene.

Firmaet har valgt øyenstikkeren som sitt symbol, altså «dragonfly» på engelsk. Det har ført til navnet Dragon. På dansk har dyret det mye mer attraktive navnet «guldsmeden». Det sies at dronning Margrethe bruker et øyenstikkersmykke hun har mottatt på besøk i fabrikken ved representasjoner rundt om i verden.

Hva er sandpapir?

Til og med de som ikke «gjør det selv» er kjent med dette papiret som er glatt på den ene siden og ruglete på den andre. Fra sløydtimene på skolen vet man at det skal brukes til å få en jevn eller glatt overflate på treverk før det legges på maling eller lakk.

Bruken av sandpapir stammer helt tilbake fra bruken av knust sandstein for å gjøre spissene på jaktpilene fine og glatte.

Desto røffere underlag, jo grovere skal papiret være. Etterhvert som du gjør framskritt og underlaget blir glattere, går du over til finere papir.

Hvorfor du bør bruke sandpapir

Noen synes slipejobben er i kjedeligste laget, så de dropper den og håper det ikke får noen konsekvenser for det ferdige resultatet. Men det gjør det, dessverre.

For det første vil ikke malingen dekke over ujevnheter i underlaget. Tvert imot vil de forsterkes og bli mer markante etter et par strøk.

Deretter vil ujevnhetene sørger for at malingen førtidspensjoneres ved at den flasser av. Dertil vil en fin og glatt flate gjøre at malingen fester seg bedre. Flaten vil også bli lettere å rengjøre etter å ha blitt pusset.

Late personer som ikke liker mye ekstrajobb bør derfor gjøre det til en vane å pusse grundig før de legger på maling.

Hvor grovt papir skal du bruke?

Det kommer som nevnt an på underlaget.

Vi måler sandpapir på korningsgrad. Grovt papir har verdier fra 40-60. Medium ligger mellom 80 og 120. Det riktig fine papiret måler korningsgraden til 150-240. Det finnes enda finere papir enn dette, men det er mest til industriell bruk.

Til ubehandlet overflate som er grov og har flere sår eller hakk, bør du bruke det groveste papiret, altså mellom 40 og 60. Deretter må det en utjevning til før det første strøket med maling. Bruk 180-200. Du kan velge å ta en ekstra finpuss med 150.

For en allerede behandlet overflate må det eventuelt fjernes gammel maling og lakk, samt utjevnes sår og hakk. Også her kan du bruke det groveste papiret. Ta deretter en omgang med mellomgrovt eller fint papir. Det kan være trefibre som reiser seg etter grunning. Gå da over med fint papir; 180-240.

For profiler, lister og kanter bruker du 40 til fjerning av løs maling eller lakk, samt oppretting av ujevnheter. For matting av den gamle malingen/lakken pusser du med 60-100. Det kan du også bruke til pussing av sparkelen. For fjerning av finerreisning før du begynner å male eller grunne, drar du over med 100-180.

Noen råd til deg som pusser

 • Slipepapir på rull er praktisk. Men du bør starte innenfra. Da slipper du å åpne hele rullen og utsette den for støv og skitt
 • Det er forskjell på treverk. De harde tresortene trenger grovere korning enn de myke.
 • Ikke begynne med for grovt papir. Det kan bli mye ekstraarbeid.
 • Ikke tenk på korninger over 240. De som overstiger dette er beregnet på spesielt harde og fine overflater

Andre ting du trenger

En liten trekloss er kjekt å ha. Hvis du ikke bare finner en, er det greit å kjøpe en spesialtilpasset kloss til jobben.

Et det snakk om større flater kan du anskaffe et slipebrett, og eventuelt et forlengerskaft.

Alt til oppussingen finner du på BAUHAUS

Skal du pusse, skal du kanskje også male. Vi har maling, lakk og olje til så vel innendørs som utendørs bruk. Du finner likeledes alt du måtte drømme om av tapet og tilbehør her.

Trenger du råd og veiledning med hensyn til bruk av Dragon produkter eller noe annet, er det bare å ta kontakt med vår kundeservice avdeling. Der finner du fagfolk som kjenner varene.

Vennligst tast inn ditt postnummer for å beregne frakt

Avbryt