Laster inn

Filter by:

Filter
 1. Aaltvedt dekorstein Arctic White Tromlet 25/40 20 kg
  Aaltvedt dekorstein Arctic White Tromlet 25/40 20 kg
  14900
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
  Produktet er kun tilgjengelig i varehus
 2. Aaltvedt dekorstein Arctic Elvestein 25/40 20 kg
  Aaltvedt dekorstein Arctic Elvestein 25/40 20 kg
  10900
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 3. Aaltvedt dekorstein Arctic White Tromlet 7/15 20 kg
  Aaltvedt dekorstein Arctic White Tromlet 7/15 20 kg
  15900
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 4. Aaltvedt dekorstein Arctic White Tromlet 15/25 20 kg
  Aaltvedt dekorstein Arctic White Tromlet 15/25 20 kg
  13900
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 5. Aaltvedt dekorstein Arctic Elvestein 7/15 20 kg
  Aaltvedt dekorstein Arctic Elvestein 7/15 20 kg
  11900
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
 6. Aaltvedt dekorstein Artic Elvestein 40/60 20 kg
  Aaltvedt dekorstein Artic Elvestein 40/60 20 kg
  11900
  Se mer Kjøp
  Click & Collect
  Nettbutikk
Bruk fallende rekkefølge

Granitt til hagen

Granitt er et vakker og solid materiale som kan brukes i mange sammenhenger. Vi snakker om naturstein som glir sømfritt inn blant hus og hage. Det finnes flere varianter og bruksområder å velge mellom. Dessuten har Norge en lang og god tradisjon for utvinning av granitt.

Vi på BAUHAUS har også falt for granittens allsidighet og utseende. Granitt kan brukes til brostein, kantstein, trappestein, heller, murblokker og ikke minst som dekorstein. Av dette mineralets unike egenskaper framheves gjerne at det er

 • Standhaftig
 • Svært slitesterkt
 • Ikke behov for vedlikehold

Hva er granitt?

Granitt er et mineral som finnes naturlig på kontinentene. Det er en blanding av plagioklas, kalifeltspat og minimum en femtedel kvarts. Det suppleres med andre mineraler i mindre mengder. Det medfører at den kommer i forskjellige lyse farger som grålig, rosa og rød.

Granitt-materialet betegnes som massivt. Det betyr at det ikke er noen systematisk fordeling av de nevnte mineralene. Det fører til at stoffet har en variasjon fra porøs overflate, til middels eller grovkornet.

Det har en kantet form. Det gjør at den, i motsetning til vanlig grus, kiler seg sammen og danner et stabilt underlag. Det egner seg derfor godt når du skal for eksempel anlegge en innkjørsel.

Som naturmateriale vil granitten skifte farge etter været. Ved fuktig vær vil den naturlig få en noe mørkere fargenyanse.

Granitt i Norge

Norge har lang tradisjon i å utvinne sin egen granitt. Vårt lange værharde land er rikelig utstyrt med det solide materialet fra naturens hånd. Granittens storhetstid er riktignok over. Produksjonsforholdene andre steder i verden gjør at det ikke lenger er like lønnsomt å utvinne granitten på norsk jord.

Nå har vi kun Iddefjordsgranitt og drammensgranitt.

Drammensgranitten har historisk vært opphavet til de viktigste natursteinproduksjonene. I dag utvinnes den kun i Røyken utenfor Drammen, men tidlige har det vært steinbrudd også i Hyggen, Svelvik og Nedre Eiker. Denne granitten hadde sin storhetsperiode så langt tilbake som årene 1900 til 1914. Drammensgranitten har en rødlig farge, og er forholdsvis grovkornet og kvartsrik. Syrehellene var et spesialprodukt som drammensgranitten var spesielt egnet til, altså blokksteiner som ble brukt til å bygge syretårn for salpetersyreproduksjon. Salpetersyren var et ledd i framstilling av kunstgjødsel. Da var det viktig at steinen var spesielt motstandsdyktig mot syreangrep over lengre tid.

Natursteinsproduksjon fra Iddefjordsgranitten i Østfold startet i 1840-årene og skjøt fart fra 1860 og utover. Det var herfra de hentet materiale til det som skulle bli Vigelands skulpturpark på Frogner i Oslo. Monolitten ble tatt ut i 1927 og plassert der den fremdeles står i dag i 1943.

Dekorstein

Dekorsteinene, blant annet i granitt, er blant de mest populære hageproduktene på BAUHAUS. De passer blant annet følgende steder:

 • Langs grunnmur
 • I lysgraver
 • I skråninger
 • Ved blomsterbed
 • Under og rundt busker og trær

En fordel med et stykke belagt med dekortstein er at det ikke trenger vedlikehold. Det kan godt erstatte et blomsterbed som ellers stort sett ikke har skjenket deg annet enn ryggproblemer.

Dekorsteinene ser godt ut og de råtner ikke. Utseende endrer seg minimalt over tid, og de blåser heller ikke bort på samme måte som bark eller sagflis.

Slik legger du dekorstein

Legging av dekorstein er en lavterskeljobb. Du behøver egentlig ikke kunne noe. Du bør bare en allmenn godkjent helsetilstand, klare å kjøre trillebår og kanskje løfte noen mellomstore steiner.

Du starter med å rette ut de største ujevnhetene der steinen skal legges. Planter og ugress av en viss størrelse fjernes. Det kan også sprøytes med ugressmiddel. Derpå anbefales det å legge ut en fiberduk. Det hindrer ugress i å trenge gjennom, og også at steinene forsvinner ned i jordmassene under.

Småsteiner kan du legge på med spade, litt større steiner legges på en og en. Du kan også sortere ved å legg de i mindre fine steinene i bunnen og de finere oppå. Men ujevnheten og variasjoner gir også et bra uttrykk, så det er ingen grunn til å være for pirkete.

Du kan lese mer om andre typer belegningsstein her. BAUHAUS oppfyller kravene til trygg e-handel.

Vennligst tast inn ditt postnummer for å beregne frakt

Avbryt