Laster inn

Kullgriller og hagepeiser

Filter by:

Filter
  1. Weber kullgrill med gasstenning Summit Charcoal GBS Ø61 cm
    Weber kullgrill med gasstenning Summit Charcoal GBS Ø61 cm
    19 99900
    Se mer Kjøp
    Click & Collect
    Nettbutikk
  2. The Bastard kamado grill Large inkl. sidebord og stativ
    The Bastard kamado grill Large inkl. sidebord og stativ
    19 99900
    Se mer Kjøp
    Click & Collect
    Nettbutikk
Bruk fallende rekkefølge

Kullgrill – den gode gamle

Det å finne den rette grillen er noe nordmenn bruker like lang tid på som å finne en ektefelle. Men når det gjelder resultatet kan man lage utmerket mat på enhver grill – så lenge man vet hvordan. Men det er likevel en del typeforskjeller på de ulike grillene.

Det finnes nemlig så mange forskjellige griller med sine spesialiteter. For enkelthets skyld kan vi her dele dem inn i tre hovedtyper

  • Åpen kullgrill
  • Lukket kullgrill
  • Kulegrill

Åpen grill til åpent hus

Den rimeligste grillen er den åpne løsningen. Den er også lett å betjene. Du har lett tilgang til kullene og kan reorganisere dem etter behov under opptenningen, Slik justerer du også varmen. På flere griller er det også mulighet til å høydejustere grillrista. Det gir deg enda bedre kontroll over steketemperaturen.

En ulempe er at åpne griller kun varmer underfra, Hvis du skal tilberede kylling eller større kjøttstykker er ikke dette helt optimalt. Det kan også være problematisk å oppnå den rette kjernetemperaturen uten å svi utsiden. Pølser, koteletter og flate kjøttstykker er på den annen side perfekt materiale for en åpen kullgrill.

Lukket kullgrill for bedre varmefordeling

En lukket kullgrill holder godt på varmen. Maten varmes opp fra alle sider. Da blir det lettere å få riktig kjernetemperatur. Den er derfor mer anvendelig til mer solide kjøttstykker. 

På den annen side må du forholde deg til et varm lokk. Noen griller har et lokk med hengsler, og det kan være greit. Andre har i stedet en holder til lokket. Da har man et sted å gjøre av det uten at noen er uheldige og brenner seg.

Kulegrillen

Kulegrillen er vel mest en variasjon over den lukkede grillen vi har omtalt ovenfor.

«Kula» er en oppfinnelse som ble lansert av Weber i 1952. Av en grunn har Weber fortsatt en rekke forskjellige utgaver og variasjoner av denne. Andre har selvfølgelig kommet etter, og i dag er det også en rekke variasjoner fra flere store produsenter

Weber-modellen er gjerne litt dyrere, men det er oftest også bedre kvalitet. Den gjør det alltid godt på uavhengige tester av griller og grillutstyr.

Sjarmen med kullgrill

Mange setter pris på den særegne kullsmaken de mener å oppnå med en kullgrill. Nå sier ekspertene at de faktisk ikke er noen forskjell. Det er kun varmen det kommer an på. Det kan til nød smake litt tennvæske av grillkjøttet hvis du har vært særdeles raus med den under opptenningen.

Derimot er det vanskelig å argumentere mot sjarmen med kull. Det å ha god tid til opptenningen og det å pusle rundt grillen mens appetitten skjerpes er noe helt spesielt. Den sosiale settingen ved en grill under oppvarming er unik. Drøset kan gå mellom løst og fast, samtidig som det er tid til andre arbeidsoppgaver som å lage salat og dekke bordet.

Her kan du komme tilbake til naturen. Slik de første menneskene måtte vente på at ildmakeren hadde maktet å gjøre opp bål med pinner eller flintstein, må grillgjestene i dag vente på at kullene gjør jobben sin. Og de har ofte sin egen vilje. Helt presis når spisetid inntreffer, er det ingen som har helt kontroll på.

Har man dårlig tid, kan jo maten uansett settes i ovnen på kjøkkenet. Mange går etter hvert over til gassgriller, som jo er et godt alternativ og byr på umiddelbar varme. Men da går man jo glipp av den sjarmerende ventingen.

Bruk en grillstarter til opptenningen

Vi har alle være metoder for å få fyr på grillen, men grillstarteren er som regel den mest sikre og effektive måten.

Da starter du med å fylle kull i grillstarteren. Skal det grilles mye fyller du den helt opp, ellers kan du regulere mengden etter ønske. Grillstarteren må settes på et underlag som ikke er brennbart. Så legger du tennblokker, krøllet papir eller noe annet brennbart under kullene. Tenn på og avvent at de øverste kullene i grillstarteren begynner å gløde. Det vil typisk ta et kvarters tid. Da er du klar til å grille. Bare være oppmerksom på at grillstarteren holder en betydelig varme. Bruk helst en kraftig hanske når du fyller på kull i grillen.

Og alt dette får du selvfølgelig på BAUHAUS. Ikke nøl – send bestillingen fra denne nettsiden i dag.

Vennligst tast inn ditt postnummer for å beregne frakt

Avbryt